Év Honlapja 2015
Mandulavirágzás ünnepe Balatonakaliban április első hétvégéjén! Akadnak helyek, ahol kitalálnak egy szlogent, majd hozzá lassanként megteremtik a tartalmat. Balatonakaliban ez éppen pont fordítva van, hiszen a mandula, jó bor, vendég-szeretet évszázadok óta adott, s ezt az örömmel megélt adottságot emelte be a falu választott jelmondatába: Balatonakali - mandula, jó bor, vendégszeretet.

Tájékoztatjuk a Balatonakaliban állandó lakcímmel rendelkező lakosokat, hogy lakcímkártyájuk felmutatásával a „Borravaló” karszalag megvásárlásakor 50% kedvezményre jogosultak!
Mindenki legyen a hegyen!
A szőlőhegyen járásnak és a pincenyitásnak mindig jó, ha van apropója. Persze indok nélkül is remek és tartalmas időtöltés mindkettő, ám ha van indok, még erősebb az elszánás. Tavasszal mindenkinek „hegymehetnékje” van, s kell-e egyértelműbb indok a mandulavirágzásnál, amikor rózsaszín szirompalástba öltöznek a fák, és minden adott egy téltemető, tavaszköszöntő karneváli hangulathoz. S ha az egyénben már megszületett a döntés, már csak egyvalami hiányzik: a jó társaság. Tehát mandula már van, a jó bor is készen, a vendégszeretet pedig mindig is megvolt. És ha ez így mind együtt van, nekivághatunk a nyitott pincéknek az Akali bor napján mandulavirágzáskor.
Tárhely nem marad üresen, pohár nem marad üresen, hegyjáró meg éhesen. Mindez tehát április elsején, péntek délutántól másnap, szombaton reggeltől estig a Balaton-felvidéken, Balatonakaliban a Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület és Balatonakali Önkormányzata szervezésében.

Lesz előadás a manduláról és a szőlőhegyek gyógynövényeiről, bemutatkozik boraival a szomszédos Nivegy-völgy borásza, Tánczos Zoltán, s a mandulából készült sütemények versenye is évről-évre nagy küzdelmet és édes befejezést ígér. A gyerekeket házi szörp várja. A tudásra szomjazóknak Törő Balázs a szakavatott néprajzos ad szellemi felfrissülést és történelmi távlatot. A vezetett túrán résztvevők pedig Koncz Imre polgármesterrel, a vidám túravezető szerepében is találkozhatnak.

A táj szinte mindenhol festő után kiált, s ami ebből vászonra került, azt a Pince Galériában meg is csodálható. A nyitva tartó pincék, borkóstoló helyek pedig a Fenye- és Les-hegyen, valamint Balatonakaliban a következők:
- Skrabski Pince - Fürtös Pince - Pince Galéria - Orbán Pince - Meszleny Pince - Fülei Pince - Barátcsuha Présház - Mörk Pince - FÉK Étterem

A programokon való részvétel Borra-való karszalaggal lehetséges. Karszalag és feliratos pohár, a helyszínen lesz kapható. S este ismét a hagyományos Mandula Bál és vacsora a legendás FÉK-ben.

Indul a mandula, igyunk jó bort, s találkozzunk április első hétvégéjén Balatonakaliban!

Meszlény László


RÉSZLETES PROGRAMTERV:

"10. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor 2022. április 1-3."


ÁPRILIS 1. PÉNTEK, (Balatonakali)

Helyszín: Művelődési ház udvarában lévő kiülő, Magtárház (Petőfi u. 2.)
(Réteges öltözködés javasolt, mivel szabadtéren lesznek az előadások.)

16:00 – Megnyitó
Koncz Imre, Balatonakali polgármestere
Mörk András, a Borút Egyesület elnöke

16:15 – Rácz Szabó Róbert (Pulullo Faiskola Dánszentmiklós) - "Kései virágzású mandulák, a klímaváltozás tükrében" című szakmai előadása

16:45 – Gellért atya (OSB Tihany Bencés Apátság) - "Gyógynövények a szőlőhegyen" című szakmai előadása

17:15 –Tánczos Zoltán (Nivegy-völgyi borász) - Kóstolóval, boros gondolatokkal fűszerezett bemutatkozója

18:00 – Finom házi sütemények versenye – eredményhirdetés, bormustra a helyi termelők boraiból


Kísérő rendezvény:

16:00-19:00 - Pető Piroska művei megtekinthetőek a Magtárház földszinti termében.

A finom házi sütemények versenyére várjuk a nevezéseket, melyeket pénteken 15:00 -17:30 között, a rendezvény ideje alatt a helyszínen kérjük a szervezőknek átadni. A pénteki rendezvény ingyenesen látogatható.

***

ÁPRILIS 2. SZOMBAT, Nyitott pincék napja (Bortúra a szőlőhegyen)

Csodáljuk meg együtt a mandulafák virágba borulását, a történelmi pinceépületeket és a gyönyörű balatoni tájat! A Fenye- és Les-hegy borosgazdái saját termelésű boraikkal, a Pince Galéria festménykiállítással várja a borkedvelő közönséget.

10:00 – Vezetett túra. Gyülekező a FÉK Üzletháznál
Törő Balázs néprajzos vezetésével indulás vonattal Fövenyesre (10:30), majd onnan séta vissza Akaliba, minden résztvevő pince érintésével

12:00 – Vezetett túra. Gyülekező a FÉK Üzletháznál
Koncz Imre polgármester vezetésével indulás vonattal Fövenyesre (12:30), majd onnan séta vissza Akaliba, minden résztvevő pince érintésével

Előzetesen bejelentett igény esetén:
14:00 – Vezetett túra. Gyülekező a FÉK Üzletháznál
Sövény Gergő programszervező vezetésével indulás vonattal Fövenyesre (14:30), majd onnan séta vissza Akaliba, minden résztvevő pince érintésével

A vezetett túrákra kérjük lehetőség szerint előzetesen regisztráljanak a program@balatonakali.hu e-mail címen a túljelentkezés elkerülése végett!

Nyitva tartó pincék, borkóstoló helyek:

1. Skrabski Pince, Sümegi Gábor
2. Fürtös Pince, Németh Miklós
3. Pince Galéria, Lunzer Anikó
4. Orbán Pince, Kovács Dániel
5. Meszleny Pince, Meszleny család
6. Fülei Pince, Fülei Zoltán
7. Barátcsuha Présház, Réfi-Nagy Alexandra
8. Mörk Pince, Mörk András
9. FÉK Üzletház, Tóth Dávid

A borkóstolókon való részvétel "BORRA-való" karszalaggal lehetséges, melynek ára 5.000,-Ft! Karszalagot, minden borkóstoló helyen lehet venni. Gyermekeknek ingyenesen biztosítanak a résztvevő pincék házi szörpöt és harapnivalót. A Meszleny pincénél Gertner Vilmos és zenésztársa szórakoztatja a megpihenő vendégeket.

18:00-24:00 – Mandula Bál a FÉK Étteremben, a Koktél Band közreműködésével, mandulás ételekkel! A karszalaggal rendelkező vendégeknek kedvezményes menü.
Asztalfoglalás +36-30/306-4590 telefonszámon.

***

ÁPRILIS 3. VASÁRNAP, ráadásnap a gyermekeknek (ingyenes rendezvények)

10:00-11:00 - Meseelőadás a Magtárházban, a Mesélő Bőrönd társulat produkciója
14:00-16:00 - Paciparti lovaglás, pónilovaglás a gyermekeknek Sokhegyi Ágival,
helyszín a Nagymocsárnál lévő állattartó terület (a Hóvirág utca keleti vége utáni, az önkormányzati manduláson is túl, ahol megtekinthető a három önkormányzati bárány is)

Jószívvel várják a borbarát érdeklődőket a szervezők, Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület és Balatonakali Község Önkormányzata!


Támogatóink:

Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság
(K-SZ-0419/000598/2021 sz. támogató okirat alapján)

Nemzeti Együttműködési Alap
(a NEAG-KP-1-2022/1-000973 pályázat alapján)
Mindenki legyen a hegyen!
Mindenki legyen a hegyen!
Mindenki legyen a hegyen!
Mindenki legyen a hegyen!
Mindenki legyen a hegyen!
Mindenki legyen a hegyen!
Mindenki legyen a hegyen!
Mindenki legyen a hegyen!