Év Honlapja 2015
2019. szeptember 15. vasárnap

Hozzuk össze Akalit! A falu lakosságának és "elszármazottainknak" találkozója.

Várjuk önöket szeretettel, egyben kérünk mindenkit, segítsék a szervezők munkáját azzal, hogy az Akaliból elszármazott rokonságuk, barátaik körében népszerűsítik kezdeményezésünket, hívogassák őket a rendezvényre!
Akaliak találkozója
Leírás
Ennek a rendezvénynek nem lehetne alkalmasabb időpontot választani az akali búcsú időpontjánál, ami idén szeptember 15-ére esik. A búcsúk a falusi közösségekben, és sokáig így volt ez Akaliban is, a vendégjárások, a családi látogatások ünnepének számított, ám az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a jelentősége, és szép lassan községünkben tulajdonképpen megszűnt a közösségi-ünnep jellege.

Így kézenfekvőnek találjuk az időpontot!

Mikor is lenne jobb az akaliak nagy családját összehozni, – és kicsit az ünnepet is feléleszteni – mint a búcsú időpontjában?!

Találkozzanak egymással az Akaliból évtizedekkel ezelőtt elszármazottak, látogassanak haza az évek óta „idegenben” dolgozók, ismerkedjenek településünkkel a frissen hozzánk költözők!

A rendezvényt településünk központjában kívánjuk megvalósítani, ami egy ünnepi misével kezdődne a katolikus templomban, ahol egy fiatal akali tehetség zongorajátékát élvezhetjük, majd az egyutcás „ófalu” gyönyörűen helyrehozott terén, valamint a Művelődési házban zajlanának a programok.

Ugyan nyáron már megtörtént a főtér hivatalos átadója, de annak kisebb-nagyobb, de annál látványosabb elemeinek bemutatkozásával is szeretnénk megvárni az „Akaliak találkozóját”! Világháborús emlékművünk helyreállítása is elkészül szeptember 15-ére, így ennek „leleplezését” is ekkorra időzítettük.

A programon több más mellett helyi kötődésű néptáncosok műsorának tapsolhatnának a résztvevők, fellépne az akali asszonykórus, és gitárművészek is.

A gyermekekről sem feledkezünk meg: kézműves foglalkozással, valamint játszóparkkal várjuk a kicsiket!

A találkozó alkalmával ragyogó alkalom kínálkozik arra, hogy az Akali Értéktár tartalmát egy kiállítás keretében a nagyközönség elé tárjuk, ami minden megjelent „akaliságát”, helyi identitását tovább erősítheti.

Az új beköltözőknek remek alkalom lehet a falu minél jobb megismerésében az a séta, melyet az ünnep keretében kívánunk megvalósítani, és a község ismert, vagy épp eldugott, még a helyiek számára is kevésbé közismert értékeit mutatná be a részvevőknek, nem utolsó sorban pedig az elszármazottaknak egy remek alkalom lenne a nosztalgiázásra.

A rendezvény kísérőprogramjaként egy előadássorozatot is el szeretnénk indítani, méghozzá egy olyat, ahol pályakezdő, tehetséges fiatal akaliak mutatkoznának be a település lakosságának, olyanok, akikre méltán lehetünk büszkék!

A rendezvényhez kapcsolódik még az az örömteli hír, hogy a program megvalósításához pályázat útján a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) 400.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesülünk.

Program:

10:00-11:30 – Római katolikus szentmise, közreműködik Andó Eszter, Rábaközi Rita és Ludmány János

14:00 – A megújult világháborús emlékmű átadása, közreműködnek a Tihanyi Általános Iskola akali diákjai

14:30 – Ünnepi gondolatok a főtéren

15:00-tól – „Nyitott porták” a főtéren

 

(Tájházi és értéktártúra az egykori Bertalan-féle háznál, kinyitja kapuit a Koncz-féle porta, valamint az evangélikus ház fejlesztési terveivel is megismerkedhetünk)

 

16:00-tól – Séta a Tájháztól a Magtárba, közben néhány érdekesség a faluról, a Magtárban az „Akali alkotások” c. kiállítás megtekintése

17:00 – A településről készített film vetítése a Művelődési ház nagytermében

17:15 – dr. Józsa Tivadar legújabb

 könyvéről mesél

18:15-től – Fogadás a főtéren, közben

az „Akali kórus” műsora, citerán közreműködik Kötél-Kovács József

 

19:30 – Fény és hangjáték a főtéren

Várjuk önöket nagy szeretettel!

13-18 óráig népi játszóház, édességárus és kézműves búcsú a templomok előtti téren.

Balatonakali Község Önkormányzata, helyi civilek, vállalkozók, borosok

 

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja

 

 

 

 

 

 

Galéria