Év Honlapja 2015
Szemezgetés az akali mandula múltjából
2020. január 20.
Az alábbi képeken a megyei napilap, a Napló (korábban Középdunántúli Napló) ÖTVENES, HATVANAS ÉVEKBEN MEGJELENT CIKKEI ADNAK EGY KIS ÍZELÍTŐT, ILLETVE TÁJÉKOZTATÁST AZ AKALI MANDULA - PONTOSABBAN MANDULANEMESÍTÉS - TÖRTÉNETÉNEK KORAI IDŐSZAKÁRÓL. Az egyik írásból más mellett az is kiderül, hogy a helyi kísérleti telepen nemesített fajták alapját helyi, őshonos tájtípusok adták.
Elolvasom
Meghozta első gyümölcseit a "rég elvetett mandulamag".
2019. szeptember 29.
A TELEPÜLÉS SAJÁT MANDULATERMÉSÉNEK ELSŐ SZÜRETE A NAPOKBAN ZAJLIK, ENNEK KAPCSÁN ÖSSZEGEZTÜK KICSIT AZ ELMÚLT ÉVTIZEDET, GONDOLATAINKAT A FÉNYKÉP ALATT OLVASHATJÁK. (további fotók a lap alján lévő linken érhetők el)
Elolvasom
Megalakult hazánk első mandula lovagrendje!
2019. április 5.
AKALIBAN TÖRTÉNELMET ÍRTUNK, HISZEN az "akali bor napja mandulavirágzáskor" elnevezésű rendezvény keretében MEGALAKULT HAZÁNK ELSŐ MANDULA LOVAGRENDJE, A BALATONAKALI MANDULALOVAGREND. TELEPÜLÉSÜNK EZZEL MÉG SZOROSABBRA FŰZTE KAPCSOLATÁT A MANDULÁVAL, ÉS HALAD TOVÁBB AZON AZ ÚTON, MELYET A MÚLTBÓL MERÍTVE A KÉPVISELŐTESTÜLET 2010-BEN KIJELÖLT. GABNAI SÁNDOR EVANGÉLIKUS, VALAMINT GONDOS GÁBOR REFORMÁTUS LELKÉSZEK GONDOLKODTATÓ "MANDULAÁLDÓ BESZÉDEIKKEL" A RENDEZVÉNY EMELKEDETT HANGULATÁHOZ JÁRULTAK HOZZÁ. (képek a lap alján található linken érhetők el)
Elolvasom
Büszkeségünk: az akali mandula
2018. október 12.
Szőlőhegyeinken fellelhető öreg mandulafák tanúskodnak a helyi mandulatermesztés száz éves hagyományairól. A présházak körüli gyümölcsösökben, vagy a szőlősorok között, az ún. többszintes művelés hírnökeként nagyon sok ilyen, akár száz évnél is idősebb, gyakran különös, csavart törzsű, máig termő mandulafával találkozhatunk. Akali a szocializmus évtizedei alatt vált kiemelkedően jelentőssé a mandula szempontjából, hiszen az itt működő Kísérleti Telepen (a helyi nyelvben csak "Micsurinként" emlegetett) nemesítették az Akali 60-as, valamint a Piramis fajtákat, melyeket a helyi lakosok hamar kertjeikbe, illetve házaik elé ültettek. Településünk a mai napig telis-tele van mandulafákkal, nem csak a magánterületek, hanem a közterületek is, a falu több pontján útmenti sorfaként is találkozhatunk velük. A Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület a település vezetésével a 2010-es évek elején döntött úgy, hogy a mandulának ünnepet is állít, pontosabban a mandula virágzásának, mellyel nem csak az akali helyi identitást erősítheti, hanem településünk hírneve is öregbíthető, ezáltal egy új vonzerőt kínálhat a hozzánk érkező turisták, vendégek számára. A 2018-ban immár VIII. alkalommal megrendezett "Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor" elnevezésű programhétvége évről-évre több és több látogatót csal a településre kora tavasszal, tehát az idegenforgalmi főszezonon kívül is, hirdetve nem csak a helyi bor, hanem a mandula és az abból készült finomságok nagyszerűségét. A település vezetésének irányultságával szinkronban egyre több helyi gondolja úgy, hogy a mandulával érdemes foglalkozni, és ez nemcsak a kiskerti mandulafák számának növekedésében érhető tetten, hanem egyre több mandulaültetvénnyel is találkozhatunk a település határában. A település mandulásáról a fénykép alatt olvashatnak bővebben. 2012-ben településünkön járt az "Ízőrzők" televíziós sorozat stábja, akik a helyi gasztronómiai unikumok (vagy inkább akalikumok!) megörökítése során a mandulából készült étkek bemutatására is kitértek. A videó a cikk alján megtekinthető.
Elolvasom