Év Honlapja 2015
November 2-án megkezdtük az első "komolyabb" mandulatelepítést 466 csemetével 1,5 hektáron.
Történelmet írtunk?
Reméljük, a mandulavirágzás ünnepe pár év múlva 466 virágzó fával több élményt kínál majd vendégeinknek, több pirított mandulát a borfogyasztóknak, az akali mandula jelenlétét a "piacnak".Nagy reményekkel, jelentős támogatottsággal, neves szakemberek közbenjárásával és jelenlétével írtunk történelmet egy napos novemberi hétfőn.

Az akali mandula ügyét támogatja az agrártárca, erről biztosította dr. Feldman Zsolt az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a helyi vendégeket, de a távolról érkezőket is. A jelentős szakmai lépést sokan megtisztelték jelenlétükkel, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének igazgatója, Dr. Erdős Zoltán, aki tevékenyen is közreműködött az első fa földbe kerülése érdekében, a NAIK Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója, Dr. Májer János, a Járási Kormányhivatal vezetője, Dr. Ferencz Kornél, a helyi Leader szervezet képviseletében Hofner Tibor, a környező települések polgármesterei, a zánkai Gyógynövényvölgy igazgatója Takács Ferenc és még sokan mások, akik szívügyüknek érezték az akali mandula ügyét.

Az ünnepi szavak után természetesen az ünnepi tettek következtek, így kerülhetett földbe az első csemete, melyet további több száz követett. A jövőnek ültettük ezt a mandulást, ezt a jövő nemzedékeinek, óvodásainknak, a faültetése fejezte ki leginkább. A gyakorlott kezek, tapasztalt helyi lakosok segítségével és az önkormányzat dolgozóinak munkájával két nap alatt valamennyi csemete elültetésre került. A zárómunkálatok még hátra vannak, felkerülnek a védőhálók, további öntözés és az ún. "csirkézés" zárja a telepítést.

A szakmai zárszó, és sajtótájékoztató az első fa ültetését követően a helyi Művelődési Házban zajlott, ahol a projekt jövőjét illetően biztató gondolatok hangzottak el, a következő lépések, újabb területek beültetése vonatkozásában. Tárgyalások folynak jelenleg is további két állami terület tárgyában is, azok kezelői jogának megszerzésére, mely további mandulásítást eredményezhet. Elhangzott a 71-es utat szegélyező mandulás frissítésének ötlete is, de számos szakmai kérdés is megvitatásra került.

Bízunk abban, hogy településünk szlogenjében is szereplő, kedvelt csonthéjasunk egyre intenzívebben szerepet tölthet majd be a jövőben.
„Balatonakali, mandula, jó bor, vendégszeretet”


További híradások, fényképek:

Több száz mandulafa-csemetét ültettek Balatonakaliban | veol.hu

Balatonakali képes beszámolója<>

Mandula, a magyar prémium | Origo

A mandula virágoztatja fel a magyar Provence turizmusát | Balaton Híradó

Prémiumtermék lehet a balatonakali mandula | Világgazdaság.hu

Mandula "nagyhatalom" lehet Balatonakali | Borászportál.hu

Balatonakalin másfél hektáros mandulaültetvényt adtak át | Stop.hu

Másfél hektáros mandulaültetvényt adtak át Balatonakalin

Másfél hektáron telepítik a mandulát | Agroinform.hu

Másfél hektáron telepítik a mandulát | eFarmer

Önkormányzati mandulaültetvénytől vár prémiumterméket az FM

Ez a mag lehet a magyar gasztronómia új sztárja

Másfél hektáros mandulaültetvényt adtak át Balatonakalin | Magyarkonyhaonline.hu

A Veszprém Televízió összeállítása

Történelmet írtunk?