Év Honlapja 2015

Talán ez a rövid gondolat összegzi leginkább azt, amit a település közvetíteni szeretne azok számára, akik nem ismerik Akalit. Természetesen rengeteg olyan, ma is képviselhető értéke van a falunak, amire büszkék lehetünk, és amelyek alapvetően a helyi közösségre alapoznak.

Ahhoz, hogy Balatonakali értéket tudjon adni az idelátogató turistáknak, ösztönözve őket, hogy újra és újra vendégeink legyenek, ahhoz elengedhetetlen az a sok, kiválóan működő civil szervezet, valamint a helyi közösség összefogása, ami mindennek az alapját megteremti. Az itt élők és üdülőtulajdonosok, kivétel nélkül büszkék arra, hogy az elmúlt években és jelenleg is a környezetükben lévő települések közül egyértelműen a legpezsgőbb kulturális és közösségi élet részesei lehetnek. Természetesen, ahogy ezt mindig is hangsúlyoztam, soha nem kívánjuk túlszárnyalni a település méretéből és forrásaiból adódó lehetőségeinket.

Rendezvény

A 700 állandó lakossal bíró település az év nagy részében gyönyörű környezetben, balatoni viszonylatban páratlan nyugalmat, kiváló életteret biztosít az itt élőknek. Az aktívan működő hat civil szervezet, karöltve az önkormányzattal, a lakosság legkülönbözőbb rétegeinek érdekeit kiszolgálva, közösen munkálkodik a település fejlődése, a vidéki mindennapok tartalmas eltöltése érdekében.

Halösvény

A térségben élők, így az akali emberek is ezer szállal kötődnek a balatoni turizmushoz. Az éves vendégéjszakák száma meghaladja a 70 ezret. Köszönhető a három nagy vízparti kempingnek, a kilenc ifjúsági tábornak, valamint a rengeteg magán szálláshelynek, amelyek május és szeptember között várják a vendégeket. A települési infrastruktúra is a magas vendégszámra épül és a vendéglátóegységek is maradéktalanul kiszolgálják az igényeket. A különböző éttermek mellett, három élelmiszer bolt áll a helyiek és a turisták rendelkezésére, melyek közül a legnagyobb a közel 800 m2-es új Príma üzlet.

FÉK

A községi önkormányzat 2,7 Ha területen üzemelteti a környék egyik legszebb strandfürdőjét, amely 1500 fő befogadására alkalmas. Óriáscsúszdával, vízibicikli-kölcsönzővel, magas színvonalú gyermek animációval, strandkönyvtárral, sportpályákkal, bő kínálattal rendelkező üzletekkel áll a strandolók rendelkezésére.

Strand

Balatonakali azon ritka vízparti települések közé tartozik, ahol nem áll meg az élet a szezon végén. A település mindent megtesz azért, hogy az állandó lakosok számára jó minőségben élhető környezetet teremtsen. A fiatal családok számára kedvezményes építési telkeket biztosít, gyermekeik számára helyben kínálja az óvodai ellátást. Gondoskodik az iskoláskorúak iskolakezdési támogatásáról, tömegközlekedési bérleteik költségeit átvállalja. Balatonfüred, Tihany és Zánka településeken van lehetőség az általános iskolai tanulmányok elvégzésére. Az állami központosítások ellenére minden önkormányzati ügy helyben intézhető, a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatonakali Kirendeltségén. Az önszerveződő nyugdíjas klub működését segíti, továbbá minden lehetséges támogatást biztosít a rászoruló idősek számára, a házi segítségnyújtástól kezdve a szakorvosi rendelésre történő szállításon keresztül, a jelzőrendszeres segítségnyújtásig. A településnek saját háziorvosa, fogorvosa, fiókgyógyszertára van.

Az itt élők igényeit kiszolgálva az elmúlt évek során megsokszorozódott a kulturális rendezvények, helyi programok száma. Szinte nincs olyan hétvége, amikor ne történne valami. Jól példázzák a települési fejlesztések is, hogy mire fordít az önkormányzat saját, illetve pályázati forrást. 2014-ben adtuk át a nagyközönség számára a megújult Művelődési Házunkat, valamint a hozzá tartozó közösségi teret, kis színpadot, kiülőt. Felújítottuk a Szabadtéri Színpad és Kiállító terem kiszolgáló épületét. 2015-ben újraindítottuk a környék jelenleg legszebb kertmoziját, kialakítottuk az Akali Halösvényt. 2011 óta a beruházások száma is meghatványozódott, a lehetőségeink keretein belül maradva. Mind a helyi döntéshozóknak, mind a civil szervezeteknek és az itt élőknek rengeteg ötletük van, ami a jövőben megvalósításra vár.

Fejlesztésekről

Az itt élő és az ide látogató egyaránt részese lehet a nyugodt, színvonalas programokban gazdag vidéki életnek, amellett minden üdülő vendég életre szóló balatoni élménnyel gazdagodhat.

Koncz Imre
polgármester