Év Honlapja 2015

A községi könyvtár „építését” Steixner István tanító kezdte meg Balatonakaliba kerülésekor.
Az induló 20 kötetet - könyvtárosságának 43 éve alatt - közel 5 ezerre fejlesztette fel. A gyarapodó állomány a Művelődési Házból az időközben megszűnt általános iskola (ma is a katolikus egyház tulajdonába lévő) épületébe került át.
A tanító úr munkáját 1993-ban Varga Imre folytatta, aki a mostoha körülményekkel (fűthetetlen, nedves és sötét helyiség) dacolva nagy lelkesedéssel dolgozott a könyvek között, amelyeknek számát ő is gyarapította.
A könyvtár számára 2008-ban tudott igazán méltó helyet biztosítani a falu. A polgármesteri hivatal céljaira megvásárolt Kossuth utca 45. számú épület földszintjén 50 négyzetméter alapterületen sikerült létrehozni egy világos, szép, a korszerű követelményeknek is megfelelő helyiséget.

Varga Imre visszavonulásakor (2008. május 31.) a könyvtári teendőket Királyhegyi Ottília vette át.
Az intézmény átköltöztetését megelőzően a Balatonfüredi Könyvtár szakemberei átfogó selejtezést hajtottak végre. Ennek eredményeként megközelítőleg 1700 kötettel kisebbedett az állomány, s így jelenleg 4200 kötetet számlál. Ennek döntő része felnőtt és gyermek szép- és ismeretterjesztő irodalom.
A könyvválaszték folyamatosan bővül, gyarapodó tendenciájú a kézikönyv készlet is.
2011. januárjától Kovács Ágnes várja az olvasókat, aki a Balatonfüredi Városi Könyvtár irányítása mellett kezdte meg a munkát. A lakosság igényeinek megfelelő nyitva tartás, és a közösségi tevékenységek előtérbe helyezése az elsődleges feladata. Az olvasók érdeklődésének megfelelően törekszik a folyamatos bővítésre, az ifjúsági, és gyermekkönyv készlet megújítására.

Könyvtár

2011. év nyarától minden nyári szezonban nagy sikerrel működik a Strand - Könyvtár.
Itt mód nyílik kölcsönzésre, nagy sikerrel működik a folyóirat-olvasó. A megújult épülethez méltó kínálattal várjuk az olvasókat, amiről igen pozitív visszajelzéseket kapunk. A napi működtetést animátorok bonyolítják a könyvtár szakmai felügyeletével, a dokumentumállomány folyamatos frissítése mellett. A strand látogatói évről-évre számítanak a szolgáltatásra, amit a Strand-Könyvtárban igénybe vehetnek minden nyáron júliustól augusztus végéig.

2015-ben június 27-én, szombaton nyit, és augusztus 23. vasárnapig várja az érdeklődőket.

Elérhetőségek

Könyvtári dolgozó: Kovács Ágnes könyvtáros

Nyitva tartás:
kedd 15-18 óra
csütörtök 15-18 óra

Strandkönyvtári nyitva tartás:
Minden nap 11-18 óra

Az aktuális könyvtári programokról tájékoztatás a Balatonakali honlapon a programok menüben talál.

Életképek
KönyvtárKönyvtár