Év Honlapja 2015
1. Forrás park – egy falu születése
Elgondolkodtál már azon, hogy egy település miért épp ott jött létre, ahol? Mindebben az egyik, ha nem a legfontosabb kritériumnak a rendelkezésre álló iható forrásvíz számított.
Elolvasom
2. Színek és formák bűvöletében
Ha visszarepülnénk az időben mondjuk százötven évet, akkor a falu legszélső lakóházánál találnánk magunkat, nyugati irányban ugyanis idáig nyújtózkodott Akali.
Elolvasom
3. Apró üzenet a római korból…
…egy kőkerítésbe építve! Álljunk szembe a kerítéssel, majd vezessük végig tekintetünket a járda feletti legalsó kősoron, ott lapul egy faragvány!
Elolvasom
4. „Akaliba sok a liba”…
…tartja a falucsúfoló, de mielőtt a valamikori állattartás jellemzőire rátérnénk, helyezkedjünk madártávlatba és egy kicsit vizsgáljuk meg, hogy is fest Akali „felülről”.
Elolvasom
5. Mesélő utcasarok
A környékünkön ritkán látható, mutatós kerámia díszíti a valamikori római katolikus parókia homlokzatát. A bokrok takarásában megbújó, Szent Józsefet és a kisded Jézust ábrázoló alkotás párhuzamaira Pécsett bukkantunk, így feltételezésünk szerint a Zsolnay porcelángyár terméke lehet.
Elolvasom
6. Egy eltűnt értékünk nyomában
A második világháború pusztítása sajnos Akalit sem kímélte, hisz nem elég, hogy sokan a harctéren vesztették életüket, a falut több ízben bombatámadás is érte.
Elolvasom
7. Formákon túl
Mit keresünk egy lapostetős, hatvanas években épült nyaraló előtt?!
Bizonyos tárgyak képesek egész életvilágok megidézésére, így van ez a balatoni nyaralókerítések és kapuk esetében is.
Elolvasom
8. Békében egymás mellett
Evangélikus vagy római katolikus? Első ránézésre talán nehéz eldönteni, hogy a két templom közül mégis melyik-melyik, de segítünk: a katolikus őrzi középkori eredetű kelet-nyugati irányú tájolását.
Elolvasom
9. Kegyes urak
1807-ben az akkor a csőd szélén álló piarista rend, hogy anyagi helyzetét rendezze, az uralkodótól megkapta a fehérvári őrkanonokság birtokát, közte több környékbeli település mellett Akalit is.
Elolvasom
10. Titkok magtára
Ma talán nehéz elképzelni, de valaha itt csordogált a Kuti réti forrás vize, s ha már erre tartott a Balaton felé, malmot is építettek rá. Az akali malom azonban nem sokáig kotyoghatott, hiszen egyetlen térkép sem jelöli, valamint az írott források is nagyon hallgatagnak bizonyulnak vele kapcsolatban.
Elolvasom
Támogatóink, stáblista
Az “ÉRTÉKSÉTA AKALIBAN” a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásával készült.
A projektben részt vettek...
Elolvasom