Év Honlapja 2015

Balatonakali Község Önkormányzata 134.781.150 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Terület és Településfejlesztési Operatív Program „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” tárgyú felhívás „Balatonakali horgászcsónak kikötő stég és környezetének turisztikai fejlesztése” című, TOP-1.2.1-16-VE1-2021-00044 azonosító számú projekt kedvezményezettjeként.

Parti sétány, Halösvény

A projekt Támogatási Szerződése 2022. május 03. napján lépett hatályba.

A jó ütemben haladó megvalósításnak köszönhetően a tervek szerint már 2023. júliusában átadásra kerülnek a megvalósított beruházások.

A projekt célja a településben rejlő turisztikai potenciál még teljesebb kiteljesítése.

Mivel Balatonakaliban az egyik legjobb kiaknázatlan fejlesztési lehetőség a horgászat volt, ezért a szezonhosszabbítás céljából ezt a fejlesztést választotta az önkormányzat azzal együtt, hogy a terület természetesen bárki által, az év minden napján szabadon használható.

Parti sétány, Halösvény
Továbbá

A beruházásoknak köszönhetően a csónakhelyek szárazföldi kapacitásnövelése, mobil vízi horgászstég építése, továbbá a horgász kikötőben található csónak tároló, leromlott állagú stég felújítása valósult meg.

Parti sétány, Halösvény

Ezen felül szárazulati csónaktároló is létesült, amely biztosítja a horgászcsónakok négy évszakos elhelyezését.

Parti sétány, Halösvény

A projekt keretein belül egy sólyakocsi is beszerzésre került, amely megkönnyíti a tárolón tartott csónakok vízre juttatását.

Parti sétány, Halösvény

A megfelelő színvonalú vendégfogadás érdekében közösségi tér, új jegypénztár (a hajóállomáshoz), mosdó és vizesblokk, napelemmel, a közvilágítás kialakításával ellátott, parkolóhelyekkel kialakított sétány létesült.

Parti sétány, Halösvény

Az üdülőterületi szolgáltatások bővítése az itt élők és itt pihenők elégedettségét szolgálja, akik a sétányt életkortól függetlenül használhatják fizikai aktivitásra az egészséges életmódhoz kapcsolódóan is.

Parti sétány, Halösvény

A tóparti fák megóvásával és új platánfák ültetésével kialakuló, árnyas sétányon tájékoztató táblák ismertetik a település és környékének értékeit.

Parti sétány, Halösvény

A fejlesztés horgászturizmus témájú részéhez kapcsolódva a táblák feliratai a Balaton halait, más érdekes élőlényeit, vízinövényzetét mutatják be a nagyközönségnek. A tematikus, ismeretterjesztő táblák tartalma QR-kód segítségével online is elérhetővé válik.

A kerékpáros turizmus szolgáltatási színvonalának emelését kerékpárszerelő oszlop, valamint egy kerékpártároló szolgálja.

A szezonban az önkormányzat megbízásából, a Beach Boat Kft. által üzemelő Balatonakali-Balatonszemes, illetve a Balatonakali-Balatonföldvár hajójárat lehetőséget ad a kerékpárosoknak a Balaton-kör rövidítésére, így akik ezt az alternatív útvonalat választják, azok az itt megvalósuló szolgáltatási színvonal- növekedés miatt Akalit választják majd.
Parti sétány, Halösvény

A fejlesztés eredményeként a tó megközelítésére rendezett környezetben nyílik lehetőség.

Várjuk vendégeinket Balatonakali megújult Balaton-parti sétányán!

Ugrás a programokra