Év Honlapja 2015
Tihany

A Balaton egyik leglátogatottabb kiránduló- és üdülőparadicsomának számító félsziget, nem véletlen a turisták kedvence. A Csokonai által is megénekelt visszhang ugyan a múlté, a páratlan szépségű bencés apátsági templom, a kolostorban helyt kapott múzeum és az ófalu Szabadtéri Néprajzi Múzeuma páratlan értékeinél fogva igazán megérdemel egy kirándulást.

Az Apátság szomszédságából pazar panoráma tárul a városra, ne feledjünk el lepillantani a mélységbe. Jó hír a sportos turisták számára, hogy Tihanyt biciklivel is könnyűszerrel megközelíthetik, sőt körtúrát is tehetnek a félsziget körül. A kuriózumok kedvelői ne hagyják ki a helyi Babamúzeumot se, mely gyerekeiknek is tetszeni fog, illetve az Óvár keleti felén húzódó barátlakásokat, melyek Közép-Európa egyetlen épen maradt középkori remetetelepét képezik.

Keszthely

A Balaton fővárosaként is emlegetett, közel 750 éves múlttal büszkélkedő település, legkimagaslóbb nevezetessége a barokk stílusban emelt, keszthelyi Festetics-kastély, mely hazánk negyedik legnagyobb kastélyának számít. Noha volt már szovjet hadikórház és magyar laktanya is, napjainkban múzeumként és konferenciaközpontként funkcionál. Időszakos kiállítások tucatjai és megannyi koncert, zenei rendezvény várja az idelátogatókat az év során. Szépségénél fogva, több mint 50 féle fa- és bokorfajával említést érdemel a kastély parkja is, ahol nyaranta színházi előadások kerülnek megrendezésre.

Szintén Keszthelyen találjuk a Balaton egyetlen korhűen felújított szigetfürdőjét, mely a 21. századi technikával felszerelt Városi strand részét képezi, a város sétálóutcáján pedig kellemes éttermek és kávézók várják, hogy felfedezzük őket. A nevezetességek sorából ne hagyjuk ki a város főterén magasodó gótikus plébániatemplomot sem, és a Balaton történetét felelevenítő Balatoni Múzeumot. Az aktív kikapcsolódás szerelmeseit a Keszthelyi-hegység kijelölt turistaútvonalai csábíthatják barangolásra.

Hegyestű

A Balaton környéke számos kevésbé közismert látványosságot is rejteget, ezek köréből is kiemelkedik például a Tapolcai műút közelében fekvő monoszlói Hegyestű. A páratlan természeti képződményt voltaképp egy vulkáni kúp mellett elhelyezkedő bánya falának tűszerű kőoszlopai alkotják.

A hajdani bányaudvarban bányászattörténeti múzeum is működik, ahová fizetős turistaúton kapaszkodhatunk fel. Innét érdemes egy pillantást vetni a körös-körül elnyúló tájra, a panoráma lélegzetelállító.

Szent György-hegy

Ha már úgyis Tapolca környékén járunk, érdemes egy kitérőt tennünk a Szent György-hegy felé is. A kőoszlopokból álló, neves bazaltorgona mellett 4 kilométeres tanösvény vezet, melyen keresztülhaladva a hegy földtörténetével és különleges állatvilágával is megismerkedhetünk.

Szigliget

Szigliget nemcsak nemes nedűinek köszönheti hírnevét, középkorból származó vára és a hajdani Esterházy-kastélyban helyt kapott alkotóháza, az írók paradicsoma, ahol egykor Ady is papírra vetette sorait, legalább annyira népszerű a turisták körében. Csodás arborétumát egyetlen természetkedvelőnek sem szabad kihagyni!

Balatonederics

Ha igazán páratlan élményre vágyunk, ne feledjük ki a sorból Balatonedericset sem, ahol Magyarország hetedik leghosszabb barlangjában még barlangtúrán is részt vehetünk. A három kilométeres Csodabogyós-barlangban a gyakorlott mászók, akár négy órás túrára is befizethetnek. A barlanghoz gyalogosan juthatunk el a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkon keresztül.

A családosok, kisgyerekesek számára tartogat maradandó élményt a szintén Balatonedericsen található Afrika Múzeum, mely szafari parkjában tevéket és zebrákat is lehet látni. Az apróságok ezen felül a póni lovaglás örömeibe is belekóstolhatnak.

Túrák

Aki elég jó kondícióban tudja magát s kerékpárral vágna neki a Balatonnak, nosza tegye. 2004. óta létezik ugyanis az a 200 kilométeres bringakörút, mely körülölelve a „magyar tengert”, hozzákapcsolódó túraútvonalakkal kívánja megkönnyíteni a biciklis felfedezők dolgát.

Ott van például a Balaton-felvidéki Kéktúra, mely Pétfürdőről indul s Badacsonyban ér véget, ahol a Bormúzeum ígér kihagyhatatlan élményt. Az utat kék sáv jelzi. A „szívbetegek mekkájaként” emlegetett Balatonfüred mellett, a túrázók útjuk során a fennebb már bemutatott Hegyestűt is érintik, akárcsak a kőtengeréről nevezetes Káli-medencét.

Ábrahám-hegy

Valóban elvarázsolva érezheti magát az, aki ellátogat a Folly-arborétum öt hektáron elterülő faritkaság-gyűjteményének otthont adó parkjába. Az Ábrahám-hegy nyugati oldalában található hatalmas élőfa-gyűjtemény látványa magával ragadó, nem csoda, hogy oly sokan keresik fel ezt a még háborítatlan paradicsomot.

Csobánc

Ugyan földrajzilag nem a Bakonyhoz, hanem a tapolcai-medencéhez tartozik, mégis megér egy kis kitérőt a Balatontól alig néhány kilométerre magasodó bazaltkúpon álló Csobánc vára, Tapolcától dél-keletre, Gyulakeszi község határában.

Lóczy-barlang, Balatonfüred

A 120 m hosszú és 19,3 m mély barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik. A rétegeken a meleg vízből kicsapódott aragonit borsókövek láthatók.

Az idegenforgalom számára villanyvilágítással, jó utakkal ellátott barlangra nem az óriás méretek vagy a dús cseppkőképződmények a jellemzőek, hanem az évmilliókkal ezelőtt leülepedett mészkő rétegződése és az üreg keletkezésére utaló formák.

Aranyember útja tanösvény, Balatonfüred

Jókai Mór Füredhez is kötődő regényéről nevezte el a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) az általuk létrehozott tanösvényt.

A sétaút Balatonfüred Tamási Áron utca - Kilátó utca vonalától vezet a Tamáshegyi Jókai Mór kilátóig. Hossza 600 m, az útvonal során 100 m szintkülönbséget kell leküzdeni, és 6 állomáson találkozhatunk ismertető táblákkal. Az állomásoknál az Aranyember főhőseiről elnevezett rönkfa-padoknál megpihenhetünk, és élvezhetjük a tóra nyíló nagyszerű kilátást.

Balatoni Panteon, Balatonfüred

A szanatórium színházterme alatt található fedett sétányon azoknak a kiváló költőknek, tudósoknak, kutatóknak az emléktáblája található, akik Füredről írtak, vagy fontosat tettek a városért.

Füredi móló, Balatonfüred

Füred kedvelt sétahelye a móló. Itt, a kikötőben vonják fel minden év májusában a vitorlásokra a fehér vitorlát, jelezvén a szezon kezdetét. Innen indult 1846-ban az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy. Ma is fogadja a motoros és vitorlás hajókat. A szárazföldön pedig nemcsak kellemes sétát kínál, de az elején körszínpadot is felállítottak.

Tagore sétány, Balatonfüred

A közel egy kilométer hosszú Tagore sétány névadója a híres hindu költő, Rabindranath Tagore, aki 1926-ban itt lelt gyógyulásra, s ezért egy hársfát ültetett a parkban. Azóta számos híresség gyarapította fával a sétányt. A Gyógypark és a Tagore sétány sarkán egy sziklatömbből fakad a savanyúvíz. A felirat szerint a kis kutat Schneider Ferenc adományozta a városnak 1995-ben.

Tapolca

Legismertebb látványossága a tavasbarlang, az ország egyetlen barlangja, amelyet csónakkal járhatnak be a látogatók. A barlang száraz ágában kisebb szoba nagyságú teremek láthatók. A vizes ág 200 méterét víz alatti reflektorok világítják meg, csónakkal körútvonalon bejárható.

A városban Iskolamúzeum, az Első Magyar Látványtár, a Marton Galéria, valamint a város szívében található tó, melynek vize egykor egy malmot működtetett, pár órás kellemes kikapcsolódást kínál. A tóból induló patak partján játszótér található, amely a kisebb gyerekekkel érkezők számára – a változatos méretű és színű halak megfigyelése mellett – igazán jó pihenőhely.

Sümegi vár

A vár már a XIII. század közepe táján megépülhetett, hiszen IV. Béla király lakott benne egy ideig a tatárjárás idején. A következő századok alatt folyamatosan bővítették. Ma a legjobb állapotban lévő magyarországi vár.

Szép sétaút vezet Sümeg legismertebb nevezetességébe, a várba. Maga a Vár-hegy is különleges látvány, hiszen szinte teljesen a síkságból emelkedik ki. A helyzetéből adódóan is jól védhető végvár, erősség lehetett. A várban múzeumot is berendeztek, melyben megismerhetjük a vár történetét, a régi büntetések különböző módjait és eszközeit, valamint szablya- és kocsigyűjteményt láthatunk.

A vár látványos rendezvények, várjátékok színhelye. 1994 óta évenként az idegenforgalmi idényben a veszprémi Petőfi Színház művészei tartanak előadásokat a Sümegi Várszínház rendezvénysorozatának keretében.

Nagyvázsony

A XIV. századi eredetű Kinizsi-várat a XV. században, gótikus stílusban bővítették, majd a XVI-XVII. században átépítették. A vár ma reneszánsz játékok, ünnepségek színhelye. A 29 méter magas lakótorony vagy öregtorony, amely ma múzeumként is működik.

Salföld

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Majorjában gyönyörû környezetben rendkívül sokszínû programmal várják a vendégeket egész éven át. Őshonos állatok bemutatója: cigája juh, racka juh, szürkemarha, szamár, komondor, egyéb háziállatok, fotókiállítás, mezőgazdasági eszközök kiállítása, kocsikiállítás, gyógynövény- és fűszerkert, póni lovaglás, lovaskocsi túrák, csikós-lovasbemutatók – pár órás szórakozás az egész család számára.

Induljanak hát, s fedezzék fel újra, más szemmel a Balaton környékét!

AKTUÁLIS KIADVÁNYOK

AKALINFO 2015 Közérdekű információs kiadvány
Gyümölcsöző kapcsolatok az Éltető Balaton-felvidéken