Év Honlapja 2015
VP (vidékfejlesztési támogatás) "Balatonakali civilek, generációk MAG-TÁR-HÁZA kivitelezésének megvalósítása", 32,61 millió forint. Projektazonosító: 1775058654. Balatonakali Polgárőr Egyesület és az Önkormányzat közös pályázata. A projekt azonosító száma: 1775058654
"Balatonakali civilek, generációk MAG-TÁR-HÁZA kivitelezésének megvalósítása",
Az 1841-es magtár épületet a 2018-as év végére sikerült felújítanunk. 2017. júliusában kézhez kaptuk a támogatói okiratot, ezután közbeszerzési eljárás, majd utóellenőrzés következett, egyúttal a munkálatok is el kellett, hogy kezdődjenek, hiszen a 2018. év végi határidőt szerettük volna tartani. ( Eredetileg 2017. év végére szólt pályázatunk, de a hosszas elbírálás ezt felülírta.) Közben többletforráshoz jutottunk, a korábbi 25%-os önerőből még 10 %-ot átvállalt az önkormányzat esetében a pályáztató. Így végül az önkormányzat 31 877 317,- Ft-ot kapott, a Polgárőrséggel együtt 32 605 237,- Ft támogatást élvez a projekt.
Az eredeti – támogatói okiratban rögzített- 53 959 723 Ft-os projekt összköltséget a jelenlegi építési árak miatt meghaladtuk. A mintegy 15 milliós önerő, így kissé megemelkedett, mintegy 5 millió forinttal több, mintegy 20 millió forint saját részt tett a projekt mellé önkormányzatunk. Az összköltség mintegy 70.000.000.- Ft.
Az építés során valamennyi tervezett munka megvalósult, elhagyásra nem kerültek tételek. Csupán egy-két olyan hiányosságot fedezünk fel költözés/belakás közben, mely már a tervezés során kimaradt; az ÉNGY kódok kiírásakor lemaradt, pl. a mosdókban infrapanelek felszerelésére nem terveztünk összeget, és nem is valósult meg, de ezt a 2019-es évben mindenképpen pótoljuk. Ugyancsak nem terveztük pl. tükörrel a mosdókban, és még pár apróságot lehetne sorolni, ezeket utólag, használat közben mindenképpen pótolni fogjuk.
Az átadás-átvétel 2018.decemberben megtörtént, egyúttal elindult a használatbavételi engedélyezés folyamata. Közösségünk pedig karácsonyi ajándékként a szeretet ünnepén birtokba vehette az épületet. A karácsonyi betlehemes játék végén Mária és a kisded, angyalok és pásztorok segítségével kereste fel Mag-Tár-Házunkat, hogy ott ünnepeljünk, beszélgessünk még a műsorokat, polgármesteri köszöntőt követően.
Amíg a használatbavételi engedélyre és a hivatalos átadóra várunk, kis csapatunk már elfoglalta a felső szintet, ahol a napi szervezés-tervezés, pályázati forrásteremtés és projektmenedzsment munkálatok folynak. A felső szint kialakításában iroda és találkozók, megbeszélések, képzések remek háttere is lett. Balatonakali generációk és civilek Mag-Tár-Háza hivatalos megnevezésünk utal is erre, és valóban helyet és háttér infrastruktúrát is biztosít ezeknek. 2019-ben itt zajlanak már angol, német óráink, valamint több civil, lakossági egyeztetés, értékőr program is zajlott már a felső szinten. Az alsó szint a Mag-Tár-Házi Találkozások rendezvénysorozatának tere mellett a közösségi foglalkozásokat is kiszolgálja. Sok programunk, klubunk átkerül ide, hiszen a ház önfenntartó. Továbbra is helyet biztosítunk helyi lakosaink számára családi rendezvényeik megtartásához.
Használatbavételi engedélyünk februárban megérkezett, a szükséges mintavételt, ellenőrzések rendben lezajlottak.
Napelemeink már termelnek, energetikus számítások szerint az ebből nyert energia az épület fűtését (hőszivattyús), valamint villamos energia igényét lefedi. Az energetikai tanúsítvány, szakértő szerinti számított energiahatékonysági javulás 99%, így az elvárt szintet kielégíti, eléri projektünk. A fűtési igényt teljesen kielégíti a megújult energiaforrás, egyéb energia felhasználást részlegesen.
Mag-Tár-Házunk “nyitva tartása”, látogathatósága: rugalmas, a rendezvények, civil összejövetelek, képzések mellett az irodai feladatok ellátása hétköznapokon ált. 8-16 óra között.
Az alábbi funkciók kiszolgálása vált lehetővé, valósul meg:
-közösség fejlesztés
Ez megvalósul az önkormányzati csoportok, civil szervezetek, informális csoportok esetében is. Ezek a közösségek önmagukban is fejlesztő hatással bírnak tagjaikra, ezt a fejlesztő hatást külső szakértő, önkormányzati humán erőforrás konstruktívan támogatja. A közösségfejlesztő személye még hatékonyabb, még elfogadhatóbb az általa tolmácsolt érték, ha kívülről érkezik, ilyen jellegű együttműködő partnereket nem mellőz szervezetünk, településünk jelenleg sem, jövőben is rendelkezésre álló kapacitásként számolhatunk ezzel.
-sport, egészségfejlesztés, rekreáció
A Művelődési házunkban folyó ilyen jellegű tevékenységeket már jelenleg is megosztjuk a régi és új közösségi tér között, ezek részletesen: Heti két alkalommal idősek tornája történik, gyógytornász szakember vezetésével. Idei fejlesztésünk során az új közösségi terem bordásfalat is kap, mely ezt a tevékenységet tovább segíti. Gerincjóga foglalkozások zajlanak szintén hetente, egy alkalommal, képzett szakember, gerincjóga oktató, sportoktató vezetésével. Aerobik vagy kardiótréning foglakozások szintén diplomás szakemberrel:heti egyszer. Közösségi műsorokra felkészülés pl. tánctanulás, énektanulás valósul meg.
- társadalomfejlesztés
Ez a funkció elsősorban a civil szervezeteink működésével valósul meg. Folyamatos háttérbázisként szolgálva, megbeszéléseik, tanácskozásaik során, valamint infrastrukturális háttérként is szolgál, tervezzük – önerőből- megfelelő iroda kiépítését, civil inkubátor kialakítását. Erre további pályázatot is benyújtottunk.
- oktatás, képességfejlesztés
Mindig nyitottak voltunk oktatási tevékenységre, ez nyelvtanfolyamokkal, informatikai képzésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal valósult meg, saját kezdeményezés vagy külső kezdeményezés formájában. Az előadásokhoz, oktatáshoz szükséges projektor, vetítővászon, flipchart tábla rendelkezésünkre áll, már az új közösségi épület felső szintjén folynak ezek az órák.


Néhány fotó a birtokba vételről:

https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Galeria/Magtarhaz

https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Galeria/Kepes-beszamolo-az-Ertektar-otletelesrol

https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Galeria/Akali-Karacsony-2018

https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Hirek/2018-11-14/Legujabb-beruhazasaink-kepekben




forrás: https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Hirek/2019-07-04/Jelenleg-futo-Europai-Unios-tamogatassal-megvalosulo-projektjeink