Év Honlapja 2015
„Balatonakali, mandula, jó bor, vendégszeretet”
Mandulaültetés a 088-1 területen
Nehéz időket élünk, és sajnos még egy darabig ez így lesz. Az összes híradás a vírus szörnyű hatásairól szól, esetleg némi pártpolitikával fűszerezve. Nem igazán tud bennünket jó kedvre deríteni ez az állapot.
Pedig, ha úgymond békeidőben lennénk, akkor már nagy energiával készülnénk a Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület által, éppen idén 10 éve életre keltett „Akali bor napja mandulavirágzáskor” elnevezésű, méltán népszerű települési rendezvényünkre. Sajnos, idén nem tudjuk megrendezni az általunk nagyon kedvelt ünnepet.
A keleti bölcsek arra hívják fel az emberiség figyelmét, hogy jelen helyzetben a búslakodás, letargia, félelem lehet a legnagyobb ellensége az immunrendszerünknek. Értelmezésük szerint a karanténban is szükség van a mindennapi boldogságra! Testünket és lelkünket egyaránt jó kondícióban kell tartanunk. Ha idáig azzal védekeztünk, hogy nincs időnk tornászni, hisz rohanni kellett, akkor most ez az akadály elhárult. Attól sem kell félnünk, hogy valaki kinevet bénaságunk miatt, hisz csak a szűk családdal vagyunk összezárva. Ha esetleg őket mozgásunkkal mosolyra derítjük, már akkor is tettünk az immunrendszer védelmében.
Ha a testünk érdekében megtettük a tőlünk telhetőt, akkor tegyünk a lelki boldogságunk érdekében is. Fogjuk fel úgy, hogy együtt van a család. S ha már együtt van a család, akkor mindenképpen boldogan töltsük ezt az időt. Ha materiálisan távol vannak otthonmaradásra ítélve a családtagok, akkor pedig itt az ideje, hogy használjuk a kommunikációs eszközöket. A fontos, hogy sok jó, pozitív gondolatot osszunk meg szeretteinkkel. Aztán ha a vész elmúlik, akkor pedig gondoljuk át alaposan, hogy mit kell megváltoztatnunk az életünkben!
Az alábbi híradással magam is szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy egy kicsit jobb kedvűek, boldogabbak legyenek a helyiek és mindazok, akik jó szívvel gondolnak Balatonakalira és az itt élő emberekre, hisz szívük szerint maguk is itt élnének velünk.
A hivatalos rendezvény (X. Akali bor napja mandulavirágzáskor) ugyan idén elmarad materiálisan, gondolatainkban viszont már a következőn elmélkedünk. Sőt tetteink is a jövőbe mutatnak. A helyi közösség vérkeringésében már örökké, visszavonhatatlanul él a mandula és a jó bor szeretete. Akaliban a mag el van vetve! Hisz tíz éve valljuk: „Balatonakali, mandula, jó bor, vendégszeretet”.
Örömmel jelenhetem, hogy nem csak a mag van elvetve, hanem a csemeték gyökerei is jó akali földben vannak. A múlt héten kiváló kollégáim megfeszített munkával, Mészáros Géza vezetésével, 300 db új mandulacsemetét ültettek a Hóvirág utca észak-keleti végénél kezdődő, állami tulajdonban, önkormányzati kezelésben lévő terület egy részére. Ez a harmadik mandula tábla az önkormányzat tulajdonában. Az elsőt 2015 őszén telepítettük, mintegy 1,5 Ha területre, 466 magyar fajtajegyzékben szereplő, tétényi, érdi fajták formájában. A második tábla egy kisebb terület, a Sági utca déli végén lévő 68 fából álló ültetvény. Ez a terület egy fajtamentés eredményeként jött létre 2018 őszén. A szemző hajtásokat a korábbi Micsurin telepről, valamint Zánkáról mentettük, így kis mérete ellenére egy nagyon értékes „génbankot” hoztunk létre az utókor számára.
A legújabb ültetvényünk más szempontból érdekes. Ez az ültetvény a jelenleg legkorszerűbb olasz és francia fajtákból áll. (100 db Supernova, 100 db Ferranges, 100 db Tuono) Információink szerint sokkal nagyobb terméshozammal rendelkeznek, mint a hazai fajták, valamint több betegséggel szemben ellenállóbak a nemzeti fajtáinknál. A fajtaválasztásnál segítségünkre volt két kiváló mandula lovag társam, akik mindketten elismert szaktekintélyek. Dr. Nádosy Ferenc a Ceglédi Gyümölcskutató igazgatója, valamint Rácz Szabó Róbert a Pulluló Faiskola vezetője. A csemeték Dánszentmiklósról érkeztek Balatonakaliba. Kíváncsi várakozás tölt el. Vajon, hogy fogják érezni a legújabb mandulák magukat a mi földünkben? Itt is olyan bő termést fog hozni a Supernova, mint ahogy azt Tokaj hegyen láttam az elmúlt évben?
Hamarosan megkapjuk a válaszokat is. A következő tavasszal már lesz pár gyönyörű hajtás a csemetéken. Mire eljön ismét a mandulavirágzás helyi ünnepe, addigra bizonyára már néhány virággal fog tisztelegni az itt élő és ide látogató, mandula szerető embereknek Balatonakali legújabb mandulás ültetvénye.
A jelenlegi egyenleg a fenti adatok alapján 834 mandulafa, három táblában, az önkormányzat, s ez által a teljes közösség tulajdonában. Elismerés mindenkinek, aki bármikor, bármilyen formában hozzátett a „Balatonakali, mandula, jó bor, vendégszeretet” életérzéshez! Számomra ez nagyon sok boldogságot jelent. Bízom benne, hogy ezzel a jó hírrel Önöknek is tudtam adni egy kis jókedvet, boldogságot!
Koncz Imre pm.
Mandulaültetés a 088-1 területen
Mandulaültetés a 088-1 területen
Mandulaültetés a 088-1 területen
Mandulaültetés a 088-1 területen
Mandulaültetés a 088-1 területen