Év Honlapja 2015
A rendvédelmi hatóságok felhívták az önkormányzatok figyelmét, hogy a helyben szokásos módon is tájékoztassák a lakosságot a 71/2020 (III. 27) kormányrendelet hatályba lépéséről, mely kijárási korlátozásokat vezetett be, egyelőre április 11-ig.
Tartsuk be!
Tapasztalataink szerint Balatonakaliban a lakosság és a nyaralóingatlannal rendelkező itt tartózkodók meghatározó többsége, betartja a kormányrendeletet. Viszont felhívták a figyelmünket arra, hogy vannak még mindig olyan állampolgárok, akik hibásan értelmezik, vagy nem akarják tudomásul venni a jogszabály szerinti kötelmeket. Minden itt tartózkodó érdekében elvárható a korlátozások szigorú
betartása.

Térségünkben a legjellemzőbb, és egyben a közösségre leginkább veszélyes magatartás, az úgynevezett ingázás a nagyvárosok és a Balaton közt. Fontos tisztázni, hogy a rendelet lakóhely vagy tartózkodási hely elhagyási korlátozásról szól. Ez azt jelenti, hogy ha a korlátozás hatályba lépésekor az állampolgár a tartózkodási helyét választotta, akkor azt nem hagyhatja el, a kormányrendeletben meghatározott kivételektől eltérő módon.

Amennyiben a lakhelyet választotta, akkor a korlátozás ideje alatt nem mehet a balatoni nyaralóhoz hétvégére takarítani. Ha viszont a hétvégi házat választotta, akkor ott kell eleget tenni a korlátozás előírásainak. Ebben az esetben nem szaladgálhat az érintett a lakhelyére, mondván, hogy ott van a lakhelye.

Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy tartsuk be ezt, a jogszabály nélkül is elvárható, mások érdekeit is figyelembe vevő korlátozást! A közösség nevében magam csak kérni tudok, viszont a rendvédelmi hatóságoknak büntetés kiszabására is van lehetősége. Látjuk mindannyian, hogy nem a büntetés a célja a hatóságoknak, de félek, hogy a renitensek nem hagynak más lehetőséget.

Egy másik értelmezési problémával is találkozunk helyben. Ugyanez a kormányrendelet rendelkezik arról, hogy a 65 év felettiek délelőtt 9 és 12 óra között rendezhetik a halaszthatatlan ügyeiket a boltban, postán stb. Ez nem azt jelenti, hogy el kell menni a postára! Mi továbbra is féltjük az idősebb lakosságot. Arra kérem őket, hogy lehetőség szerint az intézkedés ellenére sem menjenek oda, ahova nem muszáj. Ahol vannak a családban fiatalabbak, ott kérem fogadják el a segítségüket, ahol pedig
erre nincs mód, ott éljenek a rendelés lehetőségével, vagy kérjék az önkormányzat segítségét!

Bízzunk benne közösen, hogy a tavasz közeledtével, egyre több madárcsicsergést hallgatva, egy kicsit
elviselhetőbb lesz a helyzet. Mindamellett pedig fogadjuk el, mi mégiscsak jobb helyzetben vagyunk
azoknál, akik panellakásban 50 m2-en kényszerülnek jogkövetően, fegyelmezetten viselkedni.

Koncz Imre pm.