Év Honlapja 2015
Az úgynevezett unokázós csalók telefonon hívnak fel idős embereket, szinte minden esetben vezetékes telefonon és jellemzően az esti órákban.
Rendőrségi felhívás!
Ezeknek a bűnözőknek jellemzően az idős –hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó- egyedül élő emberek a célpontjaik. Előfordul, hogy előzetesen már feltérképezték leendő áldozataik életkörülményeit, információik vannak az életkorukról, és arról, hogy valóban egyedül élnek-e. A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek hívásuk során, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Az elkövető a kiszemelt áldozat hozzátartozójának – legtöbbször unokájának - adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.
Rendőrségi felhívás!
forrás: www.police.hu