Év Honlapja 2015
Közeledik a mindnyájunk által egész éveben várt mandulás rendezvény időpontja. A Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület és Balatonakali Község Önkormányzatának már tradicionális rendezvénye kiváló szakmai programokat, zenei csemegéket, gasztronómiai élményt és finom helyi borokat kínál a résztvevőknek.
XII. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor
A rendezvény házigazdájaként bíztatok mindenkit, hogy jöjjön el, és vigye annak hírét, hogy Balatonakaliban mandulával, jó borral és vendégszeretettál várják az ide látogatókat!

Koncz Imre polgármester

PROGRAMOK:

I. Április 5. péntek, Balatonakali, (Szakmai nap)
Helyszín: Művelődési Ház udvarában lévő, Magtárház (Petőfi u. 2.)

17:00 – Megnyitó, Koncz Imre, polgármester, Meszleny László borút egyesület

17:10 – Rácz Szabó Róbert (Pulullo Faiskola Dánszentmiklós) a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesülete elnökének előadása „Manduláról nem csak szakértőknek”

17:30 - Máthé József -Tápanyag utánpótlás szerves ásványi tápokkal a gyümölcsösökben, újszerű innovatív megoldással.

18:00 – Gábor Sándor dombóvári mestercukrász – A Balaton virágai praliné teljes termékcsoport bemutatása.

18:05 - Gábor Sándor dombóvári mestercukrász, mandula grillázs készítését mutatja be, interaktív módon

18:35 – Kiss Csaba borász (Szentantalfa) -Ízelítő a Nivegy völgy boros kínálatából, Kóstolóval, fűszerezett borászati előadás

19:00 - Finom házi sütemények versenye – eredményhirdetés Gábor Sándor mestercukrász minősítései alapján, bormustra a helyi termelők boraiból

A finom mandulás és más házi sütemények versenyére várjuk a nevezéseket, melyeket pénteken 14:00 -17:00 között, a rendezvény ideje alatt a helyszínen kérjük a szervezőknek átadni. Amennyiben a versenyzők előzetesen jelzik az igényüket a településüzemeltetőnek (Mészáros Géza 06-20/957-7246) akkor az első 10 jelentkezőnek fél-fél kg mandulabelet biztosítunk a sütemények elkészítéséhez.

A pénteki rendezvény ingyenesen látogatható.


II. Április 6. szombat, Nyitott pincék napja (Bortúra a szőlőhegyen):

Csodáljuk meg együtt a mandulafák virágba borulását, a történelmi pinceépületeket és a gyönyörű balatoni tájat! A Fenye - és Les-hegy borosgazdái saját termelésű boraikkal, a Pince Galéria festménykiállítással várja a borkedvelő közönséget.

08:45 – Vezetett túra Sövény Gergő programszervezővel. Gyülekező a FÉK Étterem előtt, karszalag vásárlás, borkostolás, 3 perc séta a Müller Családi Pincészethez, - ahol szintén lehet kóstolni -, majd indulás vonattal Fövenyesre (vonat indul: 09:35), onnan séta vissza Akaliba, minden további résztvevő pince érintésével.

09:45 – Vezetett túra Koncz Imre polgármesterrel. Gyülekező a FÉK Étterem előtt, karszalag vásárlás, borkostolás, 3 perc séta a Müller Családi Pincészethez, - ahol szintén lehet kóstolni -, majd indulás vonattal Fövenyesre (vonat indul: 10:30), onnan séta vissza Akaliba, minden további résztvevő pince érintésével.

A vezetett túrákra kérjük lehetőség szerint előzetesen regisztráljanak a program@balatonakali.hu e-mail címen a túljelentkezés elkerülése végett!

Tájékoztatjuk a vezetett túrára jelentkezőket, hogy a vonaton kell mindenkinek saját részre megvenni a vonatjegyet, mivel a vasútállomáson nem működik a jegypénztár.

Nyitva tartó pincék, borkóstoló helyek:

1. Skrabski Pince, Sümegi Gábor
2. Pince Galéria, Lunzer Anikó
3. Meszleny Pince, Meszleny család
4. Fülei Pince, Fülei Zoltán
5. Mörk Pince, Mörk András
6. Müller Családi Pincészet, Müller Gábor (B.akali, Kossuth u. 46.)
7. FÉK Üzletház, Tóth Dávid

A borkóstolókon való részvétel BORRA-való karszalaggal lehetséges, melynek ára 7900,-Ft! 14 év alatti gyermekek számára 2900,- Ft, 6 év alatti gyermekek számára ingyenes a részvétel és karszalag sem kell. A Balatonakaliban állandó lakhellyel rendelkezők számára, akik már betöltötték a 14. életévüket, önköltséges áron, 2900,- Ft-ért lehet karszalagot venni, a balatonakali állandó lakos 14 év alattiak, ingyen kapnak karszalagot, amivel fogyaszthatnak. A kedvezményeket a lakcímkártya felmutatásával lehet érvényesíteni.

Karszalagot, minden borkóstoló helyen lehet venni. A karszalag ára tartalmazza a gravírozott kostolópoharat, a pincéknél a kostolásra felkínált borokat, -kóstolási mennyiségben- gyermekeknek szörpöt, a Meszleny pincénél egy tál gulyást, vezetett túrák esetében a túravezetést. A Meszleny pincénél Lukács Adrián és zenésztársa szórakoztatja a megpihenő vendégeket.

A nyitott pincék 18:00 óráig tudják fogadni a vendégeket, így kérünk mindenkit, hogy addig keressék fel azt a pincét, ahol kóstolni kívánják. Egyben tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy a túra során több pincénél is van lehetőség palackozott bort vásárolni, viszont ennek árát külön fizetni kell az adott bortermelőnél.

20:00 - 23:00 – Zenés Mandula Est a FÉK Étteremben, Gertner Vilmos és zenész társai közreműködésével, mandulás ételekkel! A karszalaggal rendelkező vendégeknek kedvezményes menü. Asztalfoglalás 06-30/306-4590 telefonszámon.

Jószívvel várják a borbarát érdeklődőket a szervezők, Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület és Balatonakali Község Önkormányzata