Év Honlapja 2015
Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület Balatonakali
Leírás
Balatonakali település határában járva – Fenyehegyen és Les-hegyen – csodálatos XVIII.-XIX. században épült borospincéket találunk, melyek magukon viselik a Balaton-felvidék népi építészetének stílusjegyeit.
Szerencsére a pincék tulajdonosai többnyire eredeti szépségükben őrizték meg az épületeket az utókornak.
 
A 2010. évben megalakult Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület fő célkitűzése a természeti és épített örökség megóvása, az évszázados szőlő-borkultúra fenntartása és fejlesztése. Törekvésünk, hogy minden érdeklődő számára – legyen az bel-vagy külföldi turista, üdülővendég – ezeket a nemegyszer műemlékvédelem alatt álló épületeket látogathatóvá tegyük.
 
A borút egyesület több állomáshelyén bortermeléssel is foglalkoznak, így a résztvevők megismerhetik a helyi szőlőfajtákat is. Az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Muskotály, a Kékfrankos és a Merlot mellett olyan borkülönlegesség is megismerhető, mint a Barátcsuha, mely egy helyi őshonos szőlőfajta.
 
A finom borokhoz helyben készült hideg ételeket (pogácsa, szalonna, kolbász, sonka) vagy éppen bográcsban főtt ételeket (gulyásleves, pörkölt) is fogyaszthat a borturista.
 
A Balaton-felvidéki tájnak a szőlő mellett másik jellegzetes növénye a mandula. Páratlan látványt nyújt a március hónapban virágba boruló mandulafák látványa. Ezért is választottuk az „Akali bor napjának” a mandulavirágzás idejét. Ekkor a pincék nyitva tartanak, és a gazdák ott várják a bor iránt érdeklődő turistákat.
 
Nyári szezonnyitó rendezvényünk az „Akali fröccsfesztivál”, mely egy gasztronómiai attrakcióval egybekötve igazi turistacsalogató programot jelent június végén. A borút állomáshelyei – a történelmi pinceépületek – felkereshetők gyalogosan, kerékpárral, személygépkocsival egyaránt. Igény esetén kisebb csoportoknak mikrobusszal vagy lovaskocsival is megszervezzük a személyszállítást a pincékhez.
 
Jöjjön el Ön is, legyen a vendégünk egy pohár borra, és csodáljuk meg együtt az évszázados pinceépületeket, a festői balatonakali szőlőhegyen az év minden szakában!
 
Borbaráti üdvözlettel Mörk András, elnök
8243, Balatonakali
06 20 575 4693
morkandras@gmail.com