Év Honlapja 2015
Szőlőhegyeinken fellelhető öreg mandulafák tanúskodnak a helyi mandulatermesztés száz éves hagyományairól. A présházak körüli gyümölcsösökben, vagy a szőlősorok között, az ún. többszintes művelés hírnökeként nagyon sok ilyen, akár száz évnél is idősebb, gyakran különös, csavart törzsű, máig termő mandulafával találkozhatunk.

Akali a szocializmus évtizedei alatt vált kiemelkedően jelentőssé a mandula szempontjából, hiszen az itt működő Kísérleti Telepen (a helyi nyelvben csak "Micsurinként" emlegetett) nemesítették az Akali 60-as, valamint a Piramis fajtákat, melyeket a helyi lakosok hamar kertjeikbe, illetve házaik elé ültettek.
Településünk a mai napig telis-tele van mandulafákkal, nem csak a magánterületek, hanem a közterületek is, a falu több pontján útmenti sorfaként is találkozhatunk velük.

A Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület a település vezetésével a 2010-es évek elején döntött úgy, hogy a mandulának ünnepet is állít, pontosabban a mandula virágzásának, mellyel nem csak az akali helyi identitást erősítheti, hanem településünk hírneve is öregbíthető, ezáltal egy új vonzerőt kínálhat a hozzánk érkező turisták, vendégek számára.

A 2018-ban immár VIII. alkalommal megrendezett "Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor" elnevezésű programhétvége évről-évre több és több látogatót csal a településre kora tavasszal, tehát az idegenforgalmi főszezonon kívül is, hirdetve nem csak a helyi bor, hanem a mandula és az abból készült finomságok nagyszerűségét.

A település vezetésének irányultságával szinkronban egyre több helyi gondolja úgy, hogy a mandulával érdemes foglalkozni, és ez nemcsak a kiskerti mandulafák számának növekedésében érhető tetten, hanem egyre több mandulaültetvénnyel is találkozhatunk a település határában.
A település mandulásáról a fénykép alatt olvashatnak bővebben.

2012-ben településünkön járt az "Ízőrzők" televíziós sorozat stábja, akik a helyi gasztronómiai unikumok (vagy inkább akalikumok!) megörökítése során a mandulából készült étkek bemutatására is kitértek. A videó a cikk alján megtekinthető.


Büszkeségünk: az akali mandula
2015. november 2-án megkezdtük az első "komolyabb" mandulatelepítést saját, önkormányzati tulajdonban lévő mandulásunkba 466 csemetével 1,5 hektáron.

Reméljük, a mandulavirágzás ünnepe pár év múlva 466 virágzó fával több élményt kínál majd vendégeinknek, több pirított mandulát a borfogyasztóknak, az akali mandula jelenlétét a "piacnak". Nagy reményekkel, jelentős támogatottsággal, neves szakemberek közbenjárásával és jelenlétével írtunk történelmet egy napos novemberi hétfőn.

Az akali mandula ügyét támogatja az agrártárca, erről biztosította dr. Feldman Zsolt az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a helyi vendégeket, de a távolról érkezőket is. A jelentős szakmai lépést sokan megtisztelték jelenlétükkel, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének igazgatója, Dr. Erdős Zoltán, aki tevékenyen is közreműködött az első fa földbe kerülése érdekében, a NAIK Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója, Dr. Májer János, a Járási Kormányhivatal vezetője Dr. Ferencz Kornél, a helyi Leader szervezet képviseletében Hoffner Tibor, a környező települések polgármesterei, a zánkai Gyógynövényvölgy igazgatója Takács Ferenc és még sokan mások, akik szívügyüknek érezték az akali mandula ügyét.

Az ünnepi szavak után természetesen az ünnepi tettek következtek, így kerülhetett földbe az első csemete, melyet további több száz követett. A jövőnek ültettük ezt a mandulást, ezt a jövő nemzedékeinek, óvodásainknak a faültetése fejezte ki leginkább. A gyakorlott kezek, tapasztalt helyi lakosok segítségével és az önkormányzat dolgozóinak munkájával két nap alatt valamennyi csemete elültetésre került. A zárómunkálatok még hátra vannak, felkerülnek a védőhálók, további öntözés és az ún. "csirkézés" zárja a telepítést.

A szakmai zárszó és sajtótájékoztató az első fa ültetését követően a helyi Művelődési Házban zajlott, ahol a projekt jövőjét illetően biztató gondolatok hangzottak el a következő lépések, újabb területek beültetése vonatkozásában. Tárgyalások folynak jelenleg is további két állami terület tárgyában is, azok kezelői jogának megszerzésére, mely további mandulásítást eredményezhet. Elhangzott a 71-es utat szegélyező mandulás frissítésének ötlete is, de számos szakmai kérdés is megvitatásra került.

Bízunk abban, hogy településünk szlogenjében is szereplő, kedvelt csonthéjasunk egyre intenzívebben szerepet tölthet majd be a jövőben.

„Balatonakali, mandula, jó bor, vendégszeretet”

További híradások, fényképek:

Több száz mandulafa-csemetét ültettek Balatonakaliban | veol.hu

Balatonakali képes beszámolója<>

Mandula, a magyar prémium | Origo

Prémiumtermék lehet a balatonakali mandula | Világgazdaság.hu

Mandula "nagyhatalom" lehet Balatonakali | Borászportál.hu

Másfél hektáros mandulaültetvényt adtak át Balatonakalin

Másfél hektáron telepítik a mandulát | Agroinform.hu

Önkormányzati mandulaültetvénytől vár prémiumterméket az FM

Ez a mag lehet a magyar gasztronómia új sztárja

Másfél hektáros mandulaültetvényt adtak át Balatonakalin | Magyarkonyhaonline.hu


Büszkeségünk: az akali mandula
Büszkeségünk: az akali mandula
Büszkeségünk: az akali mandula
Településünk mandulása madártávlatból fotó: Tóth Zoltán
Büszkeségünk: az akali mandula
Virágzó vén mandulafák a Les-hegyen
Büszkeségünk: az akali mandula
Ünnepélyes ültetéshez készülve
Büszkeségünk: az akali mandula
A 466 csemete egyikének elültetése
Büszkeségünk: az akali mandula
Büszkeségünk: az akali mandula
A mandula útmenti sorfaként is tömegesen fellelhető településünkön, mint ahogy a fotó mutatja: friss telepítésben is.
Büszkeségünk: az akali mandula
Százéves mandulafák a Fenye-hegyen
Büszkeségünk: az akali mandula
Büszkeségünk: az akali mandula