Év Honlapja 2015
A TELEPÜLÉS SAJÁT MANDULATERMÉSÉNEK ELSŐ SZÜRETE A NAPOKBAN ZAJLIK, ENNEK KAPCSÁN ÖSSZEGEZTÜK KICSIT AZ ELMÚLT ÉVTIZEDET, GONDOLATAINKAT A FÉNYKÉP ALATT OLVASHATJÁK.

(további fotók a lap alján lévő linken érhetők el)
Meghozta első gyümölcseit a "rég elvetett mandulamag".
2009-ben fogalmazódott meg az azóta Balatonakali védjegyévé váló jelmondat: „Balatonakali: mandula, jó bor, vendégszeretet!” melynek megálmodása a 2010 óta a települést vezető Koncz Imre polgármesterhez kötődik.
A falut 2010 óta változatlan összetételben szolgáló testület célja már a kezdetektől az volt, hogy ne csak jelképesen tegye magáévá a fenti jelmondatot, hanem kézzel fogható értékek megteremtésével járuljon hozzá a település fejlődéséhez. Ebbe a gondolatmenetbe tartozik a helyi bor és mandula nagyszerűségét hirdető „Akali bor napja mandulavirágzáskor” elnevezésű rendezvény, melynek lebonyolításához az önkormányzat minden segítséget megad a programot megálmodó és szervező Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesületnek, mellyel évről-évre több és több látogatót csal a településre kora tavasszal, tehát az idegenforgalmi főszezonon kívül is.
2015-ben jött el a pillanat, hogy a településnek saját mandulása legyen, amit sok utánajárás, szervezés előzött meg, melyek során a megfelelő terület kiválasztásának nehézségei mellett az időközben kialakult jó szakmai kapcsolatoknak köszönhetően szépen fejlődő ültetvény jött létre.
A sok befektetett munkaórának – az önkormányzat fizikai munkatársainak szakszerű és áldozatos munkájának – köszönhetően idén mandulaszüret lett a tíz éves álom jutalma, melybe sem az időjárás, sem a varjak nem szóltak közbe, szép, egészséges mandulát sikerült szüretelni Csereklyei János „mandulás barátunk”, az Akali Mandula Lovagrend tagjának közreműködésével és szorgos civil kezek - köztük óvodásaink - segítségével.
Reményeink szerint az elkövetkező tíz, húsz, száz évben is sok öröme lesz az akaliaknak a mandulában (és borban), mely továbbra is igazolja majd a szlogen létjogosultságát, azaz,
„Balatonakali: mandula, jó bor, vendégszeretet!”
forrás: https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Hirek/2019-08-29/Meghozta-elso-gyumolcseit-a-reg-elvetett-mandulamag