Év Honlapja 2015
RENDKÍVÜLI HÍR!!!

IX. AKALI BOR NAPJA MANDULAVIRÁGZÁSKOR 2019. MÁRCIUS 29-30., ÁPRILIS 5-6.

„IDÉN AKALIBAN KÉT HÓNAPON ÁT VIRÁGZIK A MANDULA!”

IX. AKALI BOR NAPJA MANDULAVIRÁGZÁSKOR Március
https://www.balatonakali.hu/Rendezvenynaptar/Kiemelt/IX-Akali-Bor-Napja-Marcius

IX. AKALI BOR NAPJA MANDULAVIRÁGZÁSKOR Április
https://www.balatonakali.hu/Rendezvenynaptar/Kiemelt/IX-Akali-Bor-Napja-Aprilis

Nézegessen fotókat az elmúlt évek rendezvényeiről!
https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Galeria/VIII-AKALI-BOR-NAPJA-MANDULAVIRAGZASKOR
https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Galeria/Akali-bor-napja-mandulaviragzaskor-2017

Információ a fénykép alatt!

Idén Akaliban két hónapon át virágzik a mandula!
Azok közül, akik gyakrabban böngészik településünk honlapját, talán már többeknek szemet szúrt, hogy az idei bor napja mandulavirágzáskor elnevezésű rendezvény két hétvégén is megrendezésre kerül…

…és valóban, a hír igaz, nem elírás!

Az elmúlt évek sikeres rendezvényein felbuzdulva, valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel az idén két hétvégén is nyitott pincék várják a Fenye- és Les-hegyre kirándulókat.
A program mindazonáltal a szokásos mederben zajlik majd, elöljáróban: mindkét pénteken a szakmáé-ismeretterjesztésé a főszerep, hisz előadások zajlanak a szőlő-bor, a mandula, valamint a helyi értékek témakörökben.

Március 29-én pénteken nyitnak kiállításaink, melyek során ezúttal a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör alkotásait, és Nesó Sándor, a népművészet mesterének pásztorfaragásait csodálhatjuk meg a Művelődési ház nagytermében, illetve a Mag-Tár-Házban. Ezek mellett a helyi szőlészet és borászat tárgykultúrájának felvillantása, továbbá a Balaton-felvidéki szőlőhegyeket bemutató fotótárlat teszi még színesebbé a rendezvényt. Persze ezúttal sem maradhat el a mandulás sütemények versenye sem!
Ahogy fentebb írtuk, mindkét szombaton a szokásos módon a nyitott pincéké a főszerep, ám a második hétvége szombatján mindez új kísérőrendezvényekkel is bővül, méghozzá előreláthatólag majd a Nagymocsár területén (a Hóvirág utcai közkúttól a Fenye-hegyre tartó út jobb oldalán önkormányzati kezelésben lévő füves területen) zajló solymász, valamint pásztorkutya bemutatókkal (melyben a kutyák még birkaterelési ügyességükről is tanúbizonyságot tesznek), melyeket természetesen igyekszünk úgy időzíteni, hogy azokat vagy a szőlőhegyre menet, vagy onnan hazafele tartva útba ejthesse a borozni vágyó közönség is.
A második hétvégén a Nemzeti Park szakértő felügyelete mellett akali gyermekek segítségével egy remek kis természetvédelmi program zajlik, ugyanis a Fenye-hegyen fészkelő gyurgyalagok lakóhelyéűl szolgáló partfalat fogjuk megtisztítani, megújítani, hogy a hamarosan visszaérkező színpompás madarakat otthonos körülmények fogadják.
A szombati napot – április 6-án – településünk lüktető faluközpontjában, a termelői piac standjaival körülvett Fék Üzletház szomszédságában kialakított téren kívánjuk megkoronázni egy operett előadás keretében.
Bízunk benne, hogy mind a helyi lakosok, mind a hozzánk látogató érdeklődők tetszését el fogja nyerni a program két hétvégessé bővítése, bízunk a jó időben és a sok-sok mandulavirágban!

A rendezvény még szervezés alatt, hamarosan jelentkezünk a pontos program-információkkal!

A rendezvény a NEA-KK-18-SZ-0083, a NEA-KK-18-M-030, valamint a HUNG-2018/5095 azonosítójú pályázatok támogatásával valósul meg.
Idén Akaliban két hónapon át virágzik a mandula!